Дисципліна: Бізнес-планування на підприємствах готельно-ресторанного типу
Кількість годин (кредитів ЄКТС): 180 (6)
Мета навчальної дисципліни: полягає у засвоєнні студентами теоретичних знань, а також набуття ними практичних навичок з бізнес-планування як елементу управління закладу готельно-ресторанного господарства в сучасних умовах господарювання.
Результати навчання за навчальною дисципліною:
знати:
- сутність, принципи та особливості бізнес-планування у сфері послуг, його значення в сучасних умовах розвитку економіки України;
- систему методів бізнес-планування в умовах ринку;
- значення та зміст розділів бізнес-плану підприємства сфери послуг;
- організацію та порядок розробки планів підприємства готельного та ресторанного бізнесу, підготовку необхідних аналітичних даних.
вміти:
- виявляти структурні закономірності розвитку бізнес-процесів;
- визначати джерела формування прибутку, розраховувати вплив факторів на величину прибутку й розробляти заходи щодо його зростання;
- вміти формувати пропозиції щодо резервів поліпшення діяльності;
- розробляти бізнес-план підприємства індустрії гостинності.
Зміст дисципліни (тематика):
Бізнес планування: мета, суть, ознаки, значення та методичні основи. Бізнес-план та його роль у розвитку готельно-ресторанного господарства. Зміст, основні типи та структура бізнес-планів. Дослідження конкурентного середовища. Маркетинговий план закладу готельно-ресторанного господарства. Виробничий план закладу готельно-ресторанного господарства. Організаційний план закладу готельно-ресторанного господарства. Методичні підходи щодо розрахунку фінансового плану закладу готельно-ресторанного господарства. Оцінка ризиків та механізми їх хеджування в закладі готельно-ресторанного господарства. Презентація бізнес-плану.
Види робіт: лекції, практичні заняття, самостійна робота студентів.