Дисципліна: Економіка підприємств різних типів
Кількість годин (кредитів ECTS): 120 (4)
Курс ґрунтується на знаннях суміжних дисциплін – хімії, фізики, мікробіології, холодильної технології, метрології та управління якістю.
Мета навчальної дисципліни: формування у студентів економічного мислення та системи спеціальних економічних знань у сфері управління фінансово-господарською діяльністю закладів ресторанного господарства, оволодіння основними методами економічного аналізу діяльності з виробництва кулінарної продукції та використання окремих видів виробничих ресурсів підприємств; опанування практичними навичками економічного обґрунтування конкретних управлінських рішень у процесі реалізації стратегії закладу.
Завдання навчальної дисципліни:
- з’ясування особливостей фінансово-господарського механізму закладів;
- формування попиту та пропозиції послуг і продукції суб'єктів ресторанного бізнесу;
- управління товарооборотом та виробничою програмою закладів ресторанного господарства;
Результат вивчення навчальної дисципліни:
знати:
- економічну сутність ресторанного господарства, його функції та роль у системі ринкової економіки України;
- економічні основи функціонування підприємств ресторанного господарства різних типів і форм власності на споживчому ринку;
- сутність та структуру сучасного економічного механізму підприємств ресторанного господарства;
- попит та пропозицію продукції і послуг закладів ресторанного господарства;
вміти:
- визначати соціально-економічні ролі та місце ресторанного господарства в економіці та в системі ринкового господарства країни;
- визначати ефективність використання запасів сировинних і товарних ресурсів у закладах ресторанного господарства та виявляти напрями їх оптимізації;
- формувати та регулювати ціни на продукцію і послуги ресторанного господарства;
- управляти матеріальними, трудовими і фінансовими ресурсами, майном закладів;
- обґрунтовувати ефективність інвестиційної діяльності закладів ресторанного господарства.