Дисципліна: Економіка закладів ресторанного господарства
Кількість годин (кредитів ECTS): 120 (4)
Мета навчальної дисципліни: формування у студентів економічного мислення та системи спеціальних економічних знань у сфері управління фінансово-господарською діяльністю закладів ресторанного господарства, оволодіння основними методами економічного аналізу діяльності з виробництва кулінарної продукції та використання окремих видів виробничих ресурсів підприємств; опанування практичними навичками економічного обґрунтування конкретних управлінських рішень у процесі реалізації стратегії закладу.
Завдання навчальної дисципліни:
- з'ясування особливостей фінансово-господарського механізму закладів;
- формування попиту та пропозиції послуг і продукції суб'єктів ресторанного бізнесу;
- управління товарооборотом та виробничою програмою закладів ресторанного господарства;
- дослідження форм та систем організації оплати праці в закладах ресторанного господарства та напрямів їх удосконалення;
- вивчення системи оподаткування суб'єктів ресторанного бізнесу та розробки їх ефективної податкової політики;
- обґрунтування результатів фінансово-господарської діяльності ресторанів.
Результат вивчення навчальної дисципліни:
знати:
- економічну сутність ресторанного господарства, його функції та роль у системі ринкової економіки України;
- економічні основи функціонування підприємств ресторанного господарства різних типів і форм власності на споживчому ринку;
- сутність та структура сучасного економічного механізму підприємств ресторанного господарства;
- попит та пропозиція продукції і послуг закладів ресторанного господарства;
- матеріальні ресурси закладів ресторанного господарства та ефективність їх використання;
- трудові ресурси ресторанного господарства, ефективність праці та матеріальне стимулювання працівників;
- управління товарообігом та виробничою діяльністю закладів ресторанного господарства;
- ціноутворення в закладах ресторанного господарства;
- поточні витрати і собівартість продукції та послуг закладів ресторанного господарства;
- аналіз та планування доходів закладами ресторанного господарства;
- управління прибутковістю та рентабельністю закладів ресторанного господарства;
- фінансові ресурси закладів ресторанного господарства;
- інвестиційну діяльність закладів ресторанного господарства;
- податкову політику закладів ресторанного господарства.
вміти:
- визначати соціально-економічну роль та місце ресторанного господарства в економіці та в системі ринкового господарства країни;
- визначати ефективність використання запасів сировинних і товарних ресурсів у закладах ресторанного господарства та виявлення напрямів їх оптимізації;
- формувати та регулювати ціни на продукцію і послуги ресторанного господарства;
- управління матеріальними, трудовими і фінансовими ресурсами, майном закладів;
- обґрунтувати ефективність інвестиційної діяльності закладів ресторанного господарства.