Відкритий міжнародний університет розвитку людини «УКРАЇНА»
Перемикач режиму перегляду сайту
Збільшений розмір шрифту Великий розмір шрифту Нормальний розмір шрифту
Чорно-білий В сірих відтінках Синьо-голубий
Нормальний режим
+38-067-406-53-92
Приймальна комісія
відділ оргроботи
+38-067-503-64-52
+38-067-328-28-22
Viber відділу обліку
+38-067-500-68-36
Київ, вул. Львівська, 23 office@uu.ua

Дисципліна: Гігієна та санітарія

Кількість годин (кредитів ЄКТС): 90 (3)

 

Мета навчальної дисципліни: формування системи санітарно-гігієнічних знань, вмінь та навичок, що спрямовані на збереження та зміцнення індивідуального, групового і суспільного здоров’я; надання студентам необхідних знань в галузі санітарії та гігієни для підвищення стійкості організму до несприятливих факторів довкілля, втілення в життя необхідних санітарно-профілактичних заходів, спрямованих на збереження здоров’я, ведення здорового способу життя, забезпечення раціонального харчування, застосування гігієнічних факторів з метою підвищення працездатності залежно від вікових і статевих особливостей, видів туризму тощо,покращення умов активного відпочинку населення; опанування теоретичних основ організації санітарно-гігієнічного забезпечення закладів готельно-ресторанного господарства, засвоєння основ організації їх роботи відповідно до державного санітарного і гігієнічного законодавства.

 

Результати навчання за навчальною дисципліною:

знати:

-  методи досліджень, які використовуються у санітарії та гігієні;

-  санітарно-гігієнічні особливості впливу факторів зовнішнього середовища на організм туристів;

-  питання особистої гігієни та режиму дня; принципи та методи загартовування;

-  гігієнічні особливості раціонального харчування туристів;

-  використання засобів відновлення працездатності в обраному виді туризму;

-  причини виникнення інфекційних захворювань та харчових отруєнь, заходи щодо їх профілактики під час проведення туристичних мандрівок;

-  організацію державного санітарного нагляду за діяльністю закладів ресторанного і готельного господарства з урахуванням широкої номенклатури послуг (харчування, проживання, лікувально-оздоровчих послуг, косметично-перукарських послуг, організації дозвілля тощо);

-  дотримання санітарних норм у визначенні якості продовольчої сировини та готової продукції; дотримання санітарних норм під час забезпечення мікроклімату у приміщеннях різного призначення в готельно-ресторанній сфері.

 

вміти:

-  практично використовувати методи та засоби впливу гігієнічних чинників   на стан здоров’я людей різного віку;прогнозувати санітарно-гігієнічну ситуацію на найближчу та віддалену перспективи;

-  проводити оцінку ефективності загартовуючих процедур;

-  проводити санітарно-гігієнічне обстеження туристичних комплексів;

-  складати гігієнічні схеми відновлення працездатності в обраному виді туризму;

-  використовувати знання в галузі гігієни харчування для раціональної організації санітарного режиму підприємства також дотримання правил особистої гігієни з санітарною охороною харчових продуктів різноманітного призначення, профілактикою харчових та професійних захворювань;

-  організовувати санітарний нагляд за підприємствами ресторанного та готельного господарств; самостійно працювати з відповідною санітарною документацією;

-  ознайомитися з адміністративною та юридичною відповідальністю за порушення санітарного законодавства; вживати запобіжних заходів щодо профілактики харчових кишкових захворювань у закладах ресторанного господарства.

 

Зміст дисципліни (тематика):

Теоретичні основи гігієни. Гігієна приміщень. Гігієнічне нормування повітряного середовища. Гігієнічне нормування води і ґрунту. Гігієна праці та виробнича токсикологія. Гігієна харчування. Гігієна фізичного виховання і спорту. Гігієнічні основи проектування, будівництва та експлуатації туристичних комплексів. Гігієна та санітарія навколишнього середовища. Гігієнічні вимоги до реабілітаційних заходів на туристичних комплексах. Гігієнічні основи раціонального харчування. Державний санітарний нагляд у закладах готельно-ресторанного господарства. Санітарно-гігієнічні вимоги до систем забезпечення підприємств готельно-ресторанного господарства. Санітарно-гігієнічні вимоги до об’ємно-планувальних рішень. Санітарно-гігієнічні вимоги до утримання різних за призначенням приміщень закладів готельного і ресторанного господарств. Санітарно-гігієнічна оцінка та умови забезпечення якості харчових продуктів і готових страв у закладах. Санітарно-гігієнічні вимоги до організації технологічного процесу і харчування у закладах готельно-ресторанного господарства. Санітарно-гігієнічні вимоги до проживання відвідувачів у номерах,надання різноманітних побутових послуг.

 

Види робіт: лекції, практичні, самостійна робота студентів.