Дисципліна: Гігієна та санітарія
Кількість годин (кредитів ЄКТС): 90 (3)
Мета навчальної дисципліни: формування системи санітарно-гігієнічних знань, вмінь та навичок, що спрямовані на збереження та зміцнення індивідуального, групового і суспільного здоров’я; надання студентам необхідних знань в галузі санітарії та гігієни для підвищення стійкості організму до несприятливих факторів довкілля, втілення в життя необхідних санітарно-профілактичних заходів, спрямованих на збереження здоров’я, ведення здорового способу життя, забезпечення раціонального харчування, застосування гігієнічних факторів з метою підвищення працездатності залежно від вікових і статевих особливостей, видів туризму тощо,покращення умов активного відпочинку населення; опанування теоретичних основ організації санітарно-гігієнічного забезпечення закладів готельно-ресторанного господарства, засвоєння основ організації їх роботи відповідно до державного санітарного і гігієнічного законодавства.
Результати навчання за навчальною дисципліною:
знати:
- методи досліджень, які використовуються у санітарії та гігієні;
- санітарно-гігієнічні особливості впливу факторів зовнішнього середовища на організм туристів;
- питання особистої гігієни та режиму дня; принципи та методи загартовування;
- гігієнічні особливості раціонального харчування туристів;
- використання засобів відновлення працездатності в обраному виді туризму;
- причини виникнення інфекційних захворювань та харчових отруєнь, заходи щодо їх профілактики під час проведення туристичних мандрівок;
- організацію державного санітарного нагляду за діяльністю закладів ресторанного і готельного господарства з урахуванням широкої номенклатури послуг (харчування, проживання, лікувально-оздоровчих послуг, косметично-перукарських послуг, організації дозвілля тощо);
- дотримання санітарних норм у визначенні якості продовольчої сировини та готової продукції; дотримання санітарних норм під час забезпечення мікроклімату у приміщеннях різного призначення в готельно-ресторанній сфері.
вміти:
- практично використовувати методи та засоби впливу гігієнічних чинників на стан здоров’я людей різного віку;прогнозувати санітарно-гігієнічну ситуацію на найближчу та віддалену перспективи;
- проводити оцінку ефективності загартовуючих процедур;
- проводити санітарно-гігієнічне обстеження туристичних комплексів;
- складати гігієнічні схеми відновлення працездатності в обраному виді туризму;
- використовувати знання в галузі гігієни харчування для раціональної організації санітарного режиму підприємства також дотримання правил особистої гігієни з санітарною охороною харчових продуктів різноманітного призначення, профілактикою харчових та професійних захворювань;
- організовувати санітарний нагляд за підприємствами ресторанного та готельного господарств; самостійно працювати з відповідною санітарною документацією;
- ознайомитися з адміністративною та юридичною відповідальністю за порушення санітарного законодавства; вживати запобіжних заходів щодо профілактики харчових кишкових захворювань у закладах ресторанного господарства.
Зміст дисципліни (тематика):
Теоретичні основи гігієни. Гігієна приміщень. Гігієнічне нормування повітряного середовища. Гігієнічне нормування води і ґрунту. Гігієна праці та виробнича токсикологія. Гігієна харчування. Гігієна фізичного виховання і спорту. Гігієнічні основи проектування, будівництва та експлуатації туристичних комплексів. Гігієна та санітарія навколишнього середовища. Гігієнічні вимоги до реабілітаційних заходів на туристичних комплексах. Гігієнічні основи раціонального харчування. Державний санітарний нагляд у закладах готельно-ресторанного господарства. Санітарно-гігієнічні вимоги до систем забезпечення підприємств готельно-ресторанного господарства. Санітарно-гігієнічні вимоги до об’ємно-планувальних рішень. Санітарно-гігієнічні вимоги до утримання різних за призначенням приміщень закладів готельного і ресторанного господарств. Санітарно-гігієнічна оцінка та умови забезпечення якості харчових продуктів і готових страв у закладах. Санітарно-гігієнічні вимоги до організації технологічного процесу і харчування у закладах готельно-ресторанного господарства. Санітарно-гігієнічні вимоги до проживання відвідувачів у номерах,надання різноманітних побутових послуг.
Види робіт: лекції, практичні, самостійна робота студентів.