Дисципліна: Мікробіологія (ГРС)
Кількість годин (кредитів ЄКТС): 90 (3)
Мета навчальної дисципліни: формування знань з основ мікробіології для подальшого їх застосування в професійній діяльності.
Результати навчання за навчальною дисципліною:
знати:
- основні групи мікроорганізмів та їх біохімічну діяльності;
- значення мікробіологічних процесів при виробництві, переробці та зберіганні харчових продуктів;
- вплив різних факторів навколишнього середовища на життєдіяльність мікроорганізмів;
- основних представників патогенних мікроорганізмів і основи профілактики харчових захворювань;
- особливості мікрофлори основних груп харчових продуктів;
- документи державного регулювання в галузі використання мікробіології в практиці виробництва та зберігання харчових продуктів.
вміти:
- обґрунтовувати умови та дії з метою стимулювання бажаних мікробіологічних процесів і гальмування шкідливих;
- обґрунтовувати застосовування заходів профілактики харчових захворювань;
- використовувати державні норми регулювання в практиці виробництва та зберігання харчових продуктів у своїй професійній діяльності.
Зміст дисципліни (тематика):
Організація та життєдіяльність бактерій, дріжджів, плісеневих грибів. Фактори впливу на життєдіяльність мікроорганізмів в процесі виробництва харчових продуктів. Патогенні мікроорганізми. Мікрофлора продуктів харчування. Зберігання продуктів харчування.
Види робіт: лекції, практичні, самостійна робота студентів.