Дисципліна: Технологічне проєктування закладів ресторанного господарства
Кількість годин (кредитів ЄКТС): 120 (4)
Мета навчальної дисципліни: вивчення основ проєктування об’єктів ресторанного господарства відповідно до їхньої соціально-культурної, утилітарної та естетичної функції.
Результати навчання за навчальною дисципліною:
знати:
- нормативні документи з питань будівництва і проєктування підприємств (ДБН, ДСТУБ, ГОСТи, СНіПи);
- теоретичні основи проєктування закладів ресторанного господарства;
- норми оснащення технологічним обладнанням;
- склад приміщень закладів ресторанного господарства;
- вимоги до компоновки приміщень;
- схеми розміщення (компонування) виробничих цехів;
- схеми розміщення технологічного обладнання;
- організацію проєктування і будівництва закладів ресторанного господарства.
вміти:
- користуватися нормативними документами з питань будівництва і проєктування підприємств (ДБН, ДСТУБ, ГОСТи, СНіПи);
- виконувати розрахунки виробничої програми підприємства (цеху);
- виконувати технологічні розрахунки виробничих цехів підприємства;
- розраховувати площу торгових і виробничих приміщень закладів харчування;
- на основі розрахунків проводити підбір та розміщення обладнання;
- застосовувати передовий досвід у проєктуванні закладів ресторанного господарства;
- розробляти техніко-економічне обґрунтування проєкту і завдання на проєктування закладу готельно-ресторанного господарства;
- моделювати сервісно-виробничі процеси закладів готельно-ресторанного господарства та забезпечити їх апаратурне оформлення;
- розробляти просторове рішення закладу відповідно до моделі його роботи, нормативних вимог, сучасних презентаційних і дизайнерських концепцій.
Зміст дисципліни (тематика):
Тема 1. Поняття про проєктування підприємств харчування.
Тема 2. Організаційні засади технологічного проєктування закладів ресторанного господарства.
Тема 3. Моделювання виробничих процесів і розробка виробничих програм підприємств ресторанного господарства, що проєктуються.
Тема 4. Проєктування функціональних груп приміщень підприємств харчування.
Тема 5. Об'ємно-планувальні рішення підприємств харчування.
Тема 6. Особливості проєктування підприємств ресторанного господарства з централізованого виробництва продукції.
Тема 7. Заходи щодо забезпечення санітарно-гігієнічних вимог у закладах ресторанного господарства.
Тема 8. Рекламне забезпечення діяльності підприємств харчування.
Тема 9. Експертиза технологічної частини проєкту.
Види робіт: лекції, практичні заняття, модульні контрольні роботи, курсовий проект, індивідуальні роботи студентів із викладачем, самостійна робота студентів, консультації, підготовка до екзамену, екзамен.