Відкритий міжнародний університет розвитку людини «УКРАЇНА»
Перемикач режиму перегляду сайту
Збільшений розмір шрифту Великий розмір шрифту Нормальний розмір шрифту
Чорно-білий В сірих відтінках Синьо-голубий
Нормальний режим
+38-067-406-53-92
Приймальна комісія
відділ оргроботи
+38-067-503-64-52
+38-067-328-28-22
Viber відділу обліку
+38-067-500-68-36
Київ, вул. Львівська, 23 office@uu.ua
Група: Круглі столи, тренінги, майстер-класи

Студенти ПІЕП розкривали таємниці сну

Всесвітній день сну відзначається з 2008 року. Цьогоріч він припав на 16 березня. У цей день міжнародні медичні організації нагадують людям про проблему недосипання та безсоння, закликають людство до здорового способу життя.

Здавна людину цікавило, що таке сон, чим він викликаний і чому всі люди відчувають у ньому непереборну потребу. Для науки сон залишається загадковим явищем. Учені не можуть точно сказати, чому людський організм регулярно «відключається» в середньому на 8 годин на добу і на що саме ми витрачаємо «сонну» третину життя. Проте сумнівів у медиків немає з приводу того, що сон необхідний. Сном управляють клітини, що знаходяться в корі мозку. Під час роботи вони втомлюються і настає гальмування, яке зберігає їх від повного виснаження. Людський організм уві сні виробляє речовину інтерлеукін, що мобілізує імунну систему. Крім того, сон – це своєрідний сеанс краси, під час якого утворюються нові, здорові, клітини.

На жаль, останнім часом усе більше спостерігається розладів сну. За статистикою, від безсоння страждає понад 10% населення індустріально розвинених країн, а в кожного другого дорослого жителя Землі фіксують один або кілька симптомів розладу сну.

Кафедра фізичної реабілітації та фізичного виховання Полтавського інституту економіки і права разом із обласною бібліотекою для дітей імені Панаса Мирного цього дня організували і провели круглий стіл на тему «Сон як загадкове явище», куди запросили учнів ЗОШ №27 м. Полтави. З повідомленнями про фізіологічну природу сну, сновидінь виступили асистенти кафедри фізичної реабілітації та фізичного виховання Полтавського інституту економіки і права О.С. Бондарчук, А.С. Оріховька. Студенти – майбутні реабілітологи (гр. 11ФР, 21ФР), перекладачі (гр. 11ФП) – у ролі «психологів», «фізіологів», «лікарів», «журналістів» намагалися донести до аудиторії цікаву інформацію про функцію сну, його гігієну, нейтралізацію поганих снів, управління снами; дали поради від безсоння; розповіли про секрети приємних снів; ознайомили з цікавими фактами про сни. Прозвучали вислови мудреців про сон як загадкове явище.

Цікавою сторінкою «круглого столу» стали міні-сценки про сон за творами М. Коцюбинського «Сон» та М. Вінграновського «Скриня» у виконанні студентів Світлани Мошти, Арсена Феєра, Івана Задорожного, Дарини Коваль, Віталія Квачка.

А «фея сну» провела цікаву вправу серед глядачів на розслаблення, після чого прозвучали вірші Т.Г. Шевченка на тему сну.

Бібліотекар Л.В. Чижик ознайомила учасників круглого столу з літературою про сон та провела тести «Хто Ви: «жайворонок» чи «сова»?».

Завершився круглий стіл шерінгом, у якому учні поділилися своїми враженнями про почуте і побачене, порозумілися з такою наукою, як психологія, усвідомили проблему недосипання та безсоння, отримали конструктивні рекомендації щодо здорового способу життя, складовою якого є сон.

Крім того, учні ЗОШ №27 отримали буклети з інформацією про підготовку фахівців у Полтавському інституті економіки і права за спеціальностями «Правознавство», «Філологія» («Переклад»), «Соціальна робота», «Здоров’я людини» («Фізична реабілітація»), «Фінанси та кредит», «Облік і аудит».


Підрозділ: Полтавський інститут економіки і права

до списку новин