Відкритий міжнародний університет розвитку людини «УКРАЇНА»
Перемикач режиму перегляду сайту
Збільшений розмір шрифту Великий розмір шрифту Нормальний розмір шрифту
Чорно-білий В сірих відтінках Синьо-голубий
Нормальний режим
+38-067-406-53-92
Приймальна комісія
відділ оргроботи
+38-067-503-64-52
+38-067-328-28-22
Viber відділу обліку
+38-067-500-68-36
Київ, вул. Львівська, 23 office@uu.ua
Група: Круглі столи, тренінги, майстер-класи

Я – українець, і мова моя – українська!

«Я – українець і мова моя – українська» – такою була тема години спілкування студентів кафедри фізичної реабілітації Полтавського інституту економіки і права, яку спільно провели з обласною бібліотекою для дітей імені П. Мирного на честь Дня писемності української мови та культури, що відзначається 9 листопада. Ця подія закономірно пов’язана з ім’ям Преподобного Нестора-Літописця – сучасника Володимира Мономаха. Нестор-Літописець стояв біля витоків української писемності і повідав Україні про події, що відбувалися на його очах.

Найдавнішу згадку про українську мову датовано 858 років тому. А вперше українську мову було прирівняно до літературної мови після виходу 1798 р. першого видання «Енеїди», автором якої є Іван Котляревський.

Мова, її інструмент – слово – найтонше доторкання до людського серця. Не випадково Т. Шевченко збирався на сторожі «рабів німих» поставити своє слово. Мова – це запорука існування народу. Буквально вибухового характеру мовні проблеми набули в Україні в наш час, особливо у східних регіонах.

Противники української мови усвідомлюють, що боротьба за державність української мови – це боротьба за державність української нації.

Студенти нашого університету усвідомлюють своє місце у цій боротьбі, і тому вивчення, обговорення цієї актуальної теми звучить на лекціях, семінарах, позааудиторній роботі.

У програмі години спілкування були такі питання: функції та престиж української мови, її перспективи, культура мовлення, мовні обов’язки громадян. Звучали прислів’я про мову. Студенти 1 курсу напряму підготовки «Здоров’я людини» декламували вірші про рідну мову Т. Шевченка, М. Рильського, В. Сосюри, Д. Білоуса, В. Коломійця.

З великим інтересом розгадували мовні шаради, загадки, анаграми, метаграми, звучав голос легендарної Раїси Кириченко «Про рідну мову». Студентка В. Ткаченко виконала романтичну пісню Олександра Пономарьова.

Цікаві інтелектуальні ігри про мову провела провідний бібліотекар Л.В. Чижик. Незабаром студенти будуть складати залік із української мови. Ці знання їм, безумовно, знадобляться.


Підрозділ: Полтавський інститут економіки і права

до списку новин