Відкритий міжнародний університет розвитку людини «УКРАЇНА»
Вступ до університету
Перемикач режиму перегляду сайту
Збільшений розмір шрифту Великий розмір шрифту Нормальний розмір шрифту
Чорно-білий В сірих відтінках Синьо-голубий
Нормальний режим
+ 380-44-409-27-62
+ 380-44-424-70-08
м. Київ, вул. Львівська, 23, корп. 1, каб. 104 Google map
pkuu@vmurol.com.ua
пн-пт 9.00-19.00 сб-нд 9.00-15.00

Професія "КОНТРОЛЕР-КАСИР"

    Кваліфікація:                                           Контролер-касир 3 категорії

    Освітньо - кваліфікаційний рівень:        кваліфікований робітник

    Освіта на базі:                                          повної загальної середньої освіти

                                                                      (по закінченні навчання).

                                                                      Без вимог до стажу роботи.

    Термін підготовки:                                   796 годин

    Форма навчання:                                     вечірня

    Виробнича практика:                               до 14 годин (2 дні на тиждень)

    Специфічні вимоги:                                 Вік: по закінченні терміну навчання – не менше 18 років.

     

    Дисципліни спеціальності:

    № з/п

    Назва дисципліни

    К-ть годин

    Питома вага, %

    Кафедра

    1

    Виробнича практика

    238

    29.9%

    Обліку і аудиту

    2

    Виробниче навчання

    204

    25.6%

    Обліку і аудиту

    3

    Контрольно-касове обладнання

    118

    14.8%

    Обліку і аудиту

    4

    Товарознавство непродовольчих товарів

    68

    8.5%

    Маркетингу

    5

    Товарознавство продовольчих товарів

    51

    6.4%

    Маркетингу

    6

    Організація та технологія торговельних процесів

    34

    4.3%

    Маркетингу

    7

    Інформаційні технології

    17

    2.1%

    Природничих наук та інформатики

    8

    Основи правових знань

    17

    2.1%

    Теорії та історії держави і права

    9

    Основи галузевої економіки і підприємництва

    17

    2.1%

    Менеджменту

    10

    Охорона праці

    17

    2.1%

    Соціальної безпеки

    11

    Правила дорожнього руху

    8

    1.0%

    Автомобілів та автомобільного господарства

    12

    Державна кваліфікаційна атестація

    7

    0.9%

    Обліку і аудиту

     

    Всього

    796

    100%

     

     

    Повинен знати:

    Порядок виконання касових операцій; правила розрахунку зі споживачами; порядок одержання, зберігання та видавання коштів; ознаки платоспроможності державних грошових знаків; асортимент та роздрібні ціни на товари, що є у продажу; правила продажу продовольчих (непродовольчих) товарів; правила експлуатації сучасних видів ЕККА; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

     

    Повинен уміти:

    Перевіряти справність електронного контрольно-касового апарату, заправляти контрольну і чекову стрічки, записувати показання лічильників, переводити нумератор на нулі, встановлювати дататор, одержувати розмінну монету в кількості, необхідній для розрахунку зі споживачами, і розміщувати її в касовій шухляді. Вести розрахунки зі споживачами за товари, вироби та послуги, підраховувати вартість покупки, отримувати гроші, пробивати чек, видавати здачу. Повертати гроші за невикористаний чек. Усувати дрібні неполадки електронного контрольно-касового апарату. Підраховувати гроші і здавати їх у встановленому порядку, звіряти суми реалізації з показаннями касових лічильників.

     

    Загальнопрофесійні вимоги:

    Поряд із роботами, що внесені до складу відповідного розділу кваліфікаційних характеристик професій, усі робітники повинні:

         - раціонально й ефективно організовувати працю на робочому місці;

         - дотримуватись норм технологічного процесу;

         - не допускати браку в роботі;

         - знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

         - використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

         - знати інформаційні технології.

     

    Сфера професійного використання випускника:

         - торгівля продовольчими та непродовольчими товарами (за видами);

         - підприємства сфери послуг;

         - ресторанний та готельний бізнес.