Дисципліна: Оцінювання якості та вимог до друкування та етикетко-пакувальної продукції
Кількість годин (кредитів ЄКТС): 90 (3)
Мета навчальної дисципліни: вивчення студентами теоретичних положень та отримання практичних навичок щодо принципів системи управління якістю продукції на підприємстві на всіх стадіях виробничого циклу – від дизайну до утилізації відходів виробництва.
Завдання навчальної дисципліни: вивчення сучасних контрольно-вимірювальних приладів для контролювання якості друкованої продукції на кожному із етапів її виготовлення (колометри, децентрометри, електро-спектрометри, прилади для контролю в’язкості та вимірювання рН).
Результати навчання за навчальною дисципліною:
знати:
-принципи системи управління якістю продукції на підприємстві;
-основні показники якості друкованої продукції (градаційна точність, контраст друку, точність суміщення фарб, трепінг, розтискування растрової цятки у процесі друкування).
уміти:
-аналізувати характер продукції залежно від якості матеріалів і моделі друкарської машини;
-використовувати ту чи іншу лініатуру растра;
-користуватися шкалами оперативного контролю додрукарських та друкарських процесів;
-нормалізувати технологічні процеси офсетного та флексографічного друку.
Зміст дисципліни (тематика):
Історія етикетки. Новітні види етикетки. Основні терміни, що застосовуються при виробництві та використання упаковки. Папір, картон, металізований папір для етикеток, їх характеристики і призначення. Термоусаджувальна плівка типу “ROSON”, об’ємні етикетки, їх характеристика і використання. Друкування етикеток різними способами друку. Виготовлення етикеток комбінованими способами друку. Стандартизація додрукарських процесів в офсетному і флексографічному друці. Оптимізація якості друку в офсеті та флексографії. Оцінка та контроль якості виробництва етикеток.
Види робіт: практичні та лабораторні заняття, індивідуальні завдання, реферати.