Відкритий міжнародний університет розвитку людини «УКРАЇНА»
Перемикач режиму перегляду сайту
Збільшений розмір шрифту Великий розмір шрифту Нормальний розмір шрифту
Чорно-білий В сірих відтінках Синьо-голубий
Нормальний режим
+38-067-406-53-92
Приймальна комісія
відділ оргроботи
+38-067-503-64-52
+38-067-328-28-22
Viber відділу обліку
+38-067-500-68-36
Київ, вул. Львівська, 23 office@uu.ua

Дисципліна: Біологічно-активні речовини в харчовій промисловості

Обсяг: 3 кредити (90 год.)

Форма підсумкового контролю: залік

 

Мета: ознайомити студентів із новими видами сировини та біологічно активних добавок для різних галузей харчової промисловості; визначити роль біологічно активних добавок у формуванні якості (органолептичних, фізико-хімічних, фізіологічних показників) харчових продуктів.

 

Завдання: забезпечення майбутніх фахівців знаннями з ефективного застосування біологічно активних добавок для створення високоякісних харчових продуктів із належними реологічними, фізико-хімічними, мікробіологічними показниками.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студенти повинні

знати:

  • опанувати системний аналіз вітчизняного та закордонного досвіду використання біологічно-активних речовин у харчових технологіях;
  • формати і напрями покращення структури та якості харчових продуктів;
  • асортимент БАР для оптимізації витрат та економії часу на приготування кондитерських, м`ясних, хлібобулочних виробів та молочної продукції.

 

вміти:

  • аналізувати асортимент біологічно-активних речовин вітчизняного та закордонного виробництва;
  • використовувати набуті знання при вдосконаленні технологічного процесу харчових виробництв;
  • покращувати біологічну цінність харчових продуктів за рахунок використання біологічно-активних речовин;
  • регулювати структуру харчових продуктів біологічно-активними речовинами.

 

Зміст дисципліни (тематика):

Тема 1.1. Авангардні технології в хлібопекарській галузі. Перспективна сировина для дієтичного та оздоровчого харчування. Шляхи покращення якості та розширення асортименту хліба та хлібобулочних виробів за рахунок використання біологічно активних речовин. Безпека хлібобулочних виробів.

Тема 1.2. Молочний бізнес у сучасних умовах. Перспективи розвитку галузі. Очікування ризиків на внутрішньому ринку сировини та молочних продуктів. Біологічно-активні речовини, їх роль у забезпеченні якості та безпечності молочної продукції.

Тема 1.3. М`ясна промисловість у сучасних умовах. Стан та перспективи розвитку м`ясопереробної промисловості. Інноваційні технології та біологічно-активні речовини. Законодавчі інновації стосовно вимог до безпеки та якості харчових продуктів із м`яса.

Тема 1.4. Сучасні тенденції виробництва кондитерських виробів. Перспективи створення інноваційної кондитерської продукції з новими споживчими властивостями. Використання БАР у виробництві борошняних і цукристих кондитерських виробів.

Тема 1.5. Інноваційні суміші для виробництва хлібобулочних та борошняних кондитерських виробів. Характеристика борошняних, зернових, заварних, круасанових сумішей, сумішей для мафінів, бісквітів, панетонів, бріошів, донатів, здобних виробів.

Тема 1.6. Біологічно-активні речовини для виробництва харчових продуктів преміум-сегменту та продуктів низького цінового сегменту.

Тема 1.7. Основні види пакувань зарубіжного та вітчизняного ринку. Характеристика нових видів таропакувальних матеріалів. Застосування натуральних, білкових, целюлозних, полімерних пакувань. Використання інноваційних пакувань із вуглекислим газом та газомодифікованим середовищем.