Дисципліна: Організація і технологія торговельних процесів
Кількість годин (кредитів ЄКТС): 90 (3)
Мета навчальної дисципліни: формування знань та вмінь з організації роботи торговельного підприємства, основних технологічних процесів у торгівлі.
Результати навчання за навчальною дисципліною:
знати:
- законодавчі акти і нормативно-правові документи, що регламентують організацію та технологію торговельних процесів;
- види торговельних підприємств;
- види роздрібної торговельної мережі, її спеціалізацію, типізацію та принципи розміщення в містах, види та структуру приміщень магазинів та складів;
- вимоги до їх улаштування і використання;
- основні операції торговельно-технологічних процесів у магазині та організацію складських операцій;
- вимоги до організації робочих місць продавців, касирів, продавців-консультантів;
- правила розміщення товарів у торговельному залі; порядок заняття торговельною діяльністю та правила торговельного обслуговування населення;
- правила продажу продовольчих та непродовольчих товарів; форми та методи продажу товарів, законодавство щодо захисту прав споживачів;
- організацію приймання, зберігання та повернення тари;
- особливості перевезення вантажів окремими видами транспорту та організацію транспортно-експедиційних операцій.
вміти:
- керуватися у своїй діяльності законодавчими актами та нормативно-правовими документами в сфері торгівлі;
- розробляти раціональні торговельно-технологічні карти;
- здійснювати приймання товарів за кількістю та якістю, їх зберігання, підготовку до продажу та продаж відповідно до правил;
- організовувати роботу підприємств роздрібної торгівлі.
Зміст дисципліни (тематика):
Торгівля як галузь економіки країни. Роздрібна торговельна мережа, її побудова та розміщення. Основні напрямки розвитку і розміщення мережі магазинів. Улаштування роздрібних торговельних підприємств. Улаштування торговельного залу підприємства. Організація торгово-технологічного процесу у роздрібних торговельних підприємствах. Організація і технологія зберігання та підготовки товарів до продажу в магазині. Правила торговельного обслуговування населення. Правила продажу товарів. Форми та методи продажу товарів. Особливі форми продажу товарів. Товарні склади оптових підприємств, їх улаштування. Технологія складських операцій. Організація перевезення товарів.
Види робіт: лекції, практичні заняття, самостійна робота, індивідуальна робота, контрольні завдання.