Дисципліна: Статистична обробка експериментальних даних
Кількість годин (кредитів ECTS): 90 (3)
Дисципліна має тісний зв'язок із багатьма дисциплінами ("Процеси й апарати харчових виробництв", "Вища математика", "Комп'ютерна техніка та програмування").
Мета навчальної дисципліни: усвідомлення і засвоєння теоретичних та прикладних основ статистичних методів обробки експериментальних даних з метою подальшого складання детермінованої математичної моделі технологічного процесу харчового виробництва.
Результат вивчення навчальної дисципліни:
знати:
- загальні відомості про організацію статистичних спостережень за технологічними процесами;
- види похибок та невизначеностей;
- теоретичні основи чисельних характеристик експериментальних даних;
- застосування критеріїв згоди для аналізу робочих процесів і математичних моделей;
- види дисперсійного аналізу та його задачі: однофакторний та багатофакторний;
вміти:
- виключати або враховувати випадкові дії оточуючого середовища на експеримент, оцінювати похибки та їх сукупний вплив.
Зміст навчальної дисципліни (тематика):
- Оцінка основних чисельних характеристик експериментальних даних.
- Кореляційно-регресивний аналіз при побудові математичних моделей та процесів харчових виробництв.
- Побудова математично-статистичних моделей технологічних процесів.