Відкритий міжнародний університет розвитку людини «УКРАЇНА»
Перемикач режиму перегляду сайту
Збільшений розмір шрифту Великий розмір шрифту Нормальний розмір шрифту
Чорно-білий В сірих відтінках Синьо-голубий
Нормальний режим
+38-067-406-53-92
Приймальна комісія
відділ оргроботи
+38-067-503-64-52
+38-067-328-28-22
Viber відділу обліку
+38-067-500-68-36
Київ, вул. Львівська, 23 office@uu.ua

Дисципліна: Дієтотерапія

Кількість годин (кредитів ЄКТС): 150 (5)

 

Мета навчальної дисципліни: ознайомлення з базовими поняттями раціонального харчування, основними складовими харчових продуктів (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мінеральними речовинами, мікро-, макроелементами), їх значенням для здоров’я людини; особливостями лікувально-дієтичного харчування при різних патологіях; нетрадиційними методами харчування; впливом харчових додатків на здоров’я людини.

 

Результати навчання за навчальною дисципліною:

знати:

- роль харчування у функціонуванні основних систем організму людини;

- основні анатомо-фізіологічні дані щодо структури і функцій органів травлення;

- фізіологічне значення компонентів продуктів харчування – білків, ліпідів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин та їх оптимальні потреби відповідно до стану організму за конкретних умов існування;

- фізіологічна потреба здорової людини в основних нутрієнтах;

- основні теорії харчування: раціональне, збалансоване, адекватне, диференційоване, індивідуальне, значення режиму харчування;

- характеристика концепцій харчування П. Брегга, Г. Шелтона, вегетаріанства та ін.;

- оздоровчий вплив продуктів харчування на організм людини;

- значення продуктів бджільництва та їх застосування;

- основи дієтології, характеристика основних дієт, організація харчування представників різних верств населення;

- особливості харчування при захворюваннях органів дихання, серцево-судинної системи, органів травлення, нирок та ендокринної системи;

- нетрадиційні системи харчування;

- фізіолого-гігієнічні основи раціонального харчування різних вікових груп населення;

- основи харчування спортсменів.

 

вміти:

- володіти методичним інструментарієм реалізації законів раціонального та оздоровчого харчування, знати вимоги до харчового раціону, режиму харчування та умов прийому їжі;

- аналізувати харчування окремих людей залежно від віку, статі, виду діяльності;

- складати харчовий раціон із урахуванням особливостей окремих груп населення;

- визначати енергетичну цінність продуктів харчування;

- вираховувати енергетичні витрати здорових людей;

- визначати основний обмін людини;

- визначати добові витрати енергії залежно від фізичної активності людини;

- визначати добову потребу в білках, жирах, вуглеводах, мінеральних речовинах, вітамінах;

- пояснювати різні теорії, концепції та школи харчування;

- пропагувати принципи здорового харчування.

 

Зміст дисципліни (тематика):

Змістовий модуль 1. Основи харчування

Тема 1. Вступ. Основи харчування та теорії харчування.

Тема 2. Сучасні тенденції у харчуванні.

Тема 3. Оздоровче харчування.

Тема 4. Дієти та їх значення. Розвантажувально-дієтична терапія.

 

Змістовий модуль 2. Види харчування.

Тема 5. Роздільне харчування та сироїдіння.

Тема 6. Вегетаріанство та харчування з позиції релігій.

Тема 7. Харчування за системою М. Монтіньяка.

Тема 8. Основи дієтотерапії у східній медицині.

 

Види робіт: лекції, практичні заняття, індивідуальна робота здобувачів вищої освіти з викладачем, самостійна робота здобувачів вищої освіти, підготовка до заліку, залік.