Відкритий міжнародний університет розвитку людини «УКРАЇНА»
Перемикач режиму перегляду сайту
Збільшений розмір шрифту Великий розмір шрифту Нормальний розмір шрифту
Чорно-білий В сірих відтінках Синьо-голубий
Нормальний режим
+38-067-406-53-92
Приймальна комісія
відділ оргроботи
+38-067-503-64-52
+38-067-328-28-22
Viber відділу обліку
+38-067-500-68-36
Київ, вул. Львівська, 23 office@uu.ua

Дисципліна: Контроль і ревізія

Кількість годин (кредитів ЄКТС): 150 (5)

 

Мета навчальної дисципліни: формування знань і навичок з теорії та практики контрольно-ревізійної діяльності.

 

Результати навчання за навчальною дисципліною:

знати:

–      сутність контрольно-ревізійної діяльності, її значення, напрямки розвитку в сучасних умовах економіки України;

–      поняття: ревізія, інспектування, контрольно-ревізійний процес, контрольно-ревізійна діяльність;

–      задачі контролю як функції управління в сучасних умовах;

–      сутність та зміст економічного контролю;

–      контрольно-ревізійний процес і склад робіт, які виконуються на кожному з його етапів;

–      вироблені наукою і практичною діяльністю основні принципи й підходи до організації контрольно-ревізійної діяльності;

–      історію розвитку системи економічного контролю в Україні для більш глибокого розуміння її цілей, задач і функцій;

–      класифікацію фінансового контролю;

–      сутність понять "державний фінансовий аудит" та "перевірка державних закупівель";

–      класифікацію державного фінансового аудиту;

–      суб'єкти державного фінансового аудиту;

–      функції органів державного контролю, їх права, обов'язки і відповідальність;

–      нормативно-правову базу, що регламентує діяльність органів державного економічного контролю;

–      основні принципи планування й організації контрольно-ревізійної діяльності, ревізій, перевірок;

–      права, обов'язки і відповідальність контролерів-ревізорів, органів контролю, суб'єктів господарювання;

–      нормативно-правову базу, що регламентує діяльність системи органів державного економічного контролю, ревізорів-контролерів;

–      систему державного контролю;

–      вплив системи державного економічного контролю на розвиток економіки України;

–      завдання, джерела інформації, методичні рекомендації з проведення ревізії дотримання касової дисципліни підприємств та організацій;

–      грошові кошти у касі, операції із грошовими коштами на рахунках у банку та операцій з цінними паперами;

–      завдання, джерела інформації, методичні рекомендації з проведення ревізії розрахунків із підзвітними особами, постачальниками, покупцями та замовниками;

–      завдання, джерела інформації, методичні рекомендації з проведення ревізії розрахунків по претензіях та відшкодуванню матеріальних збитків;

–      завдання, джерела інформації, методичні рекомендації з проведення ревізії основних засобів та нематеріальних активів;

–      завдання, джерела інформації, нормативні акти, методику проведення ревізії операцій з товарно-матеріальними цінностями;

–      мету, завдання, джерела інформації, нормативні акти, основні етапи й порядок здійснення ревізії праці й заробітної плати;

–      завдання, джерела інформації, нормативні акти, методику проведення ревізії виробництва та реалізації промислової продукції;

–      мету, завдання, джерела інформації, нормативні акти, особливості проведення та порядок здійснення ревізії результатів діяльності та власного капіталу підприємства;

–      мету, завдання, джерела інформації, нормативні акти, методику проведення ревізії стану бухгалтерського обліку і звітності;

–      основні принципи систематизації й узагальнення матеріалів ревізій і перевірок, складання актів ревізій і перевірок, реалізації матеріалів контролю;

–      основні принципи організації внутрішньогосподарського контролю.

 

уміти:

–      брати участь у підготовці даних для складання планів перевірок на певний період;

–      організовувати та планувати контрольно-ревізійну роботу щодо перевірок діяльності суб'єктів господарювання;

–      відбирати найбільш сучасні й ефективні форми, способи й методи контролю у ході організації контрольного процесу;

–      перевіряти правильність складання, затвердження і виконання кошторису бюджетної установи та правильність внесення змін до кошторису і плану асигнувань бюджетної установи;

–      здійснювати ревізію грошових коштів, розрахунків та кредитних операцій підприємств та бюджетних установ;

–      проводити ревізію операцій із основними засобами і нематеріальними активами підприємств та бюджетних установ;

–      перевіряти правильність та законність здійснення операцій із товарно-матеріальними цінностями;

–      здійснювати ревізійні дії щодо виробництва та реалізації промислової продукції;

–      здійснювати перевірку дотримання штатної дисципліни та правильність розрахунків з оплати праці;

–      перевіряти правильність визначення фінансових результатів від різних видів діяльності, розподілу прибутку та оцінювати формування і зміни резервного та інших видів капіталу;

–      узагальнювати й обробляти інформацію про фінансово-господарську діяльність об'єктів контролю;

–      аналізувати причини порушень підприємствами, бюджетними та фінансово-кредитними установами чинного законодавства;

–      відображати виявлені під час перевірок недоліки у робочих зошитах (журналах);

–      складати акти за результатами перевірок та оформлювати додатки до них;

–      здійснювати підготовку висновків і пропозицій за результатами контролю;

–      контролювати виконання прийнятих за результатами перевірок рішень;

–      складати за наслідками ревізії акти та розрахунки фінансових санкцій за порушення чинного законодавства;

–      аналізувати причини порушень чинного законодавства;

–      вносити пропозиції щодо реалізації матеріалів ревізії;

–      розробляти заходи щодо впровадження більш ефективних форм організації та проведення ревізій.

 

Зміст дисципліни (тематика):

  1. Становлення та розвиток контролю.
  2. Сутність та зміст контролю.
  3. Сутність та зміст економічного контролю.
  4. Класифікація фінансового контролю.
  5. Державний фінансовий аудит: сутність та зміст.
  6. Перевірка державних закупівель як форма державного фінансового аудиту.
  7. Інспектування в формі ревізії: поняття і зміст.
  8. Організація контрольно-ревізійної діяльності.
  9. Особливості контролю у бюджетних установах, організаціях та на промислових підприємствах.
  10. Ревізія касових і банківських операцій.
  11. Ревізія розрахунків.
  12. Ревізія основних засобів та нематеріальних активів.
  13. Ревізія операцій із товарно-матеріальними цінностями.
  14. Ревізія праці та її оплати.
  15. Ревізія виробництва та реалізації промислової продукції.
  16. Ревізія результатів діяльності та власного капіталу підприємства.
  17. Ревізія стану бухгалтерського обліку і звітності.

 

Види робіт: лекції, практичні заняття, самостійна робота.