Професія "КОНТРОЛЕР-КАСИР"
Кваліфікація: Контролер-касир 3 категорії
Освітньо - кваліфікаційний рівень: кваліфікований робітник
Освіта на базі: повної загальної середньої освіти
(по закінченні навчання).
Без вимог до стажу роботи.
Термін підготовки: 796 годин
Форма навчання: вечірня
Виробнича практика: до 14 годин (2 дні на тиждень)
Специфічні вимоги: Вік: по закінченні терміну навчання – не менше 18 років.
Дисципліни спеціальності:
| 
 № з/п  | 
 Назва дисципліни  | 
 К-ть годин  | 
 Питома вага, %  | 
 Кафедра  | 
| 
 1  | 
 Виробнича практика  | 
 238  | 
 29.9%  | 
 Обліку і аудиту  | 
| 
 2  | 
 Виробниче навчання  | 
 204  | 
 25.6%  | 
 Обліку і аудиту  | 
| 
 3  | 
 Контрольно-касове обладнання  | 
 118  | 
 14.8%  | 
 Обліку і аудиту  | 
| 
 4  | 
 Товарознавство непродовольчих товарів  | 
 68  | 
 8.5%  | 
 Маркетингу  | 
| 
 5  | 
 Товарознавство продовольчих товарів  | 
 51  | 
 6.4%  | 
 Маркетингу  | 
| 
 6  | 
 Організація та технологія торговельних процесів  | 
 34  | 
 4.3%  | 
 Маркетингу  | 
| 
 7  | 
 Інформаційні технології  | 
 17  | 
 2.1%  | 
 Природничих наук та інформатики  | 
| 
 8  | 
 Основи правових знань  | 
 17  | 
 2.1%  | 
 Теорії та історії держави і права  | 
| 
 9  | 
 Основи галузевої економіки і підприємництва  | 
 17  | 
 2.1%  | 
 Менеджменту  | 
| 
 10  | 
 Охорона праці  | 
 17  | 
 2.1%  | 
 Соціальної безпеки  | 
| 
 11  | 
 Правила дорожнього руху  | 
 8  | 
 1.0%  | 
 Автомобілів та автомобільного господарства  | 
| 
 12  | 
 Державна кваліфікаційна атестація  | 
 7  | 
 0.9%  | 
 Обліку і аудиту  | 
| 
 
  | 
 Всього  | 
 796  | 
 100%  | 
 
  | 
Повинен знати:
Порядок виконання касових операцій; правила розрахунку зі споживачами; порядок одержання, зберігання та видавання коштів; ознаки платоспроможності державних грошових знаків; асортимент та роздрібні ціни на товари, що є у продажу; правила продажу продовольчих (непродовольчих) товарів; правила експлуатації сучасних видів ЕККА; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Повинен уміти:
Перевіряти справність електронного контрольно-касового апарату, заправляти контрольну і чекову стрічки, записувати показання лічильників, переводити нумератор на нулі, встановлювати дататор, одержувати розмінну монету в кількості, необхідній для розрахунку зі споживачами, і розміщувати її в касовій шухляді. Вести розрахунки зі споживачами за товари, вироби та послуги, підраховувати вартість покупки, отримувати гроші, пробивати чек, видавати здачу. Повертати гроші за невикористаний чек. Усувати дрібні неполадки електронного контрольно-касового апарату. Підраховувати гроші і здавати їх у встановленому порядку, звіряти суми реалізації з показаннями касових лічильників.
Загальнопрофесійні вимоги:
Поряд із роботами, що внесені до складу відповідного розділу кваліфікаційних характеристик професій, усі робітники повинні:
- раціонально й ефективно організовувати працю на робочому місці;
- дотримуватись норм технологічного процесу;
- не допускати браку в роботі;
- знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
- використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
- знати інформаційні технології.
Сфера професійного використання випускника:
- торгівля продовольчими та непродовольчими товарами (за видами);
- підприємства сфери послуг;
- ресторанний та готельний бізнес.
