Професія "КОНТРОЛЕР-КАСИР"
Кваліфікація: Контролер-касир 3 категорії
Освітньо - кваліфікаційний рівень: кваліфікований робітник
Освіта на базі: повної загальної середньої освіти
(по закінченні навчання).
Без вимог до стажу роботи.
Термін підготовки: 796 годин
Форма навчання: вечірня
Виробнича практика: до 14 годин (2 дні на тиждень)
Специфічні вимоги: Вік: по закінченні терміну навчання – не менше 18 років.
Дисципліни спеціальності:
|
№ з/п |
Назва дисципліни |
К-ть годин |
Питома вага, % |
Кафедра |
|
1 |
Виробнича практика |
238 |
29.9% |
Обліку і аудиту |
|
2 |
Виробниче навчання |
204 |
25.6% |
Обліку і аудиту |
|
3 |
Контрольно-касове обладнання |
118 |
14.8% |
Обліку і аудиту |
|
4 |
Товарознавство непродовольчих товарів |
68 |
8.5% |
Маркетингу |
|
5 |
Товарознавство продовольчих товарів |
51 |
6.4% |
Маркетингу |
|
6 |
Організація та технологія торговельних процесів |
34 |
4.3% |
Маркетингу |
|
7 |
Інформаційні технології |
17 |
2.1% |
Природничих наук та інформатики |
|
8 |
Основи правових знань |
17 |
2.1% |
Теорії та історії держави і права |
|
9 |
Основи галузевої економіки і підприємництва |
17 |
2.1% |
Менеджменту |
|
10 |
Охорона праці |
17 |
2.1% |
Соціальної безпеки |
|
11 |
Правила дорожнього руху |
8 |
1.0% |
Автомобілів та автомобільного господарства |
|
12 |
Державна кваліфікаційна атестація |
7 |
0.9% |
Обліку і аудиту |
|
|
Всього |
796 |
100% |
|
Повинен знати:
Порядок виконання касових операцій; правила розрахунку зі споживачами; порядок одержання, зберігання та видавання коштів; ознаки платоспроможності державних грошових знаків; асортимент та роздрібні ціни на товари, що є у продажу; правила продажу продовольчих (непродовольчих) товарів; правила експлуатації сучасних видів ЕККА; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Повинен уміти:
Перевіряти справність електронного контрольно-касового апарату, заправляти контрольну і чекову стрічки, записувати показання лічильників, переводити нумератор на нулі, встановлювати дататор, одержувати розмінну монету в кількості, необхідній для розрахунку зі споживачами, і розміщувати її в касовій шухляді. Вести розрахунки зі споживачами за товари, вироби та послуги, підраховувати вартість покупки, отримувати гроші, пробивати чек, видавати здачу. Повертати гроші за невикористаний чек. Усувати дрібні неполадки електронного контрольно-касового апарату. Підраховувати гроші і здавати їх у встановленому порядку, звіряти суми реалізації з показаннями касових лічильників.
Загальнопрофесійні вимоги:
Поряд із роботами, що внесені до складу відповідного розділу кваліфікаційних характеристик професій, усі робітники повинні:
- раціонально й ефективно організовувати працю на робочому місці;
- дотримуватись норм технологічного процесу;
- не допускати браку в роботі;
- знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
- використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
- знати інформаційні технології.
Сфера професійного використання випускника:
- торгівля продовольчими та непродовольчими товарами (за видами);
- підприємства сфери послуг;
- ресторанний та готельний бізнес.
